Contact

Mensenredder

Mijn vader was een mens-en-dieren-redder. Zo iemand die zich niet door angst of twijfel liet afleiden en gewoon van aanpakken was. Beklom grote hoogtes en daalde af naar diepe dieptes om mensen en dieren in nood te bevrijden uit hun benarde situatie.

Vaak met gevaar voor eigen leven.

Maar hij deed het. En succesvol.

Hij ging met zoveel mogelijk kennis van de plek van onheil en omstandigheden tactisch op het doel af. Samen met collega’s die elkaar ondersteunden en aanmoedigden.

Toen-der-tijd zonder de geavanceerde communicatiemiddelen van nu. Vooraf vertrouwend op de ingepeperde instructies van de ervaren commandant en tijdens de reddingsactie vertrouwend op teamgenoten en eigen instinct.

Of het nu een brandende toren was of een omgeslagen cruiseschip, hij stapte met zijn hitte-werende uitrusting in de vaak pikdonkere chaos, om samen met zijn team het gevaar weg te nemen en mens en dier te redden. Om rust te herstellen en de omgeving veilig te stellen.

Want dat was zijn taak, zijn roeping, zijn leven. Iets anders wilde hij niet.

Mijn vader zag ik als mijn beste vriend en ik keek zwaar tegen hem op. En nog steeds.

Helaas overleed hij op jonge leeftijd, maar zijn voorbeeld is één van mijn grootste bronnen van inspiratie.

Daarin wil ik graag op mijn vader lijken. Mensen redden uit een situatie waar zonder hulp van buitenaf een oplossing lastig lijkt. Op mijn manier en in mijn vakgebied. Daar helpen en ondersteunen waar nodig. Oplossingsgericht en -met de juiste middelen- problemen aanpakken met als doel het leven van die ander makkelijker te maken, te vereenvoudigen, uit te redden.

Daarbij geloof ik dat ieder op zijn beurt een redder in zich heeft. Op zijn of haar manier, in zijn of haar vakgebied, thuissituatie of vriendenkring.

Want hoe leuk en uitdagend mijn of jouw vakgebied ook is, hoe mooi is het niet om oog voor elkaar te hebben en een bijdrage -hoe klein ook- te doen in het leven van de ander?

Ik daag je uit om zo eens de dag in te stappen. Wie weet schuilt er in jou ook een redder die waardevolle herinneringen achterlaat en een bron van inspiratie is. Net als mijn vader.

— J Karel Broer

You can do what you have to do, and sometimes you can do it even better than you think you can.

Jimmy Carter

homeenvelopesmartphonecrossmenuarrow-up